Документи

Вијести

Давање новца дјеци на улици не рјешава проблем

slika

Радна група за заштиту и безбједност дјеце на подручју Града Бијељина апеловала је на грађане да не дају новац дјеци која просе на улици, јер на тај начин не помажу дјеци, већ их још више подстичу на просјачење.
Ова Група, коју чини више установа на подручју Града, а чији  координатор је Центар за социјални рад, на дискусији одржаној 4. априла, закључила је да склањање дјеце са улице не рјешава проблем, као ни давање новца дјеци из сажаљења.
- Једини начин да се овој дјеци помогне јесте да грађани престану да им дају новац и да се на тај начин сузбије проблем просјачења. Ако желите да нахраните гладну дјецу са улице, немојте да им дајете новац иако тврде да им треба за куповину хране. Ако желите да им помогнете, сами им купите храну. На тај начин бићете сигурни да ће дијете нешто појести, а да новац неће завршити у рукама оних који их наводе на просјачење - појаснила је Славица Коврлија из Центра за социјални рад, упозоравајући да је свако дијете које проси и потенцијална жртва трговине људима.
Полиција свакодневно излази на терен заједно са радником Центра за социјални рад и дјецу коју затекне у просјачењу склања у Дневни центар за промоцију и образовање Рома „Отахарин“ гдје добијају оброк и подршку.
- Дјеца се могу задржати у Дневном центру до 18:00 часова, али то није потпуно рјешење, јер након изласка из Дневног центра дјеца често опет иду на улицу да просе - навела је Коврлија.
У Дневном центру „Отахарин“ тренутно је 222 корисника.
- Свакодневно два психолога и социјални радник разговарају са дјецом и пружају им подршку. Такође, дјеца у Дневном центру добијају оброк, уџбенике, купају се, а наши стручњаци раде на њиховом васпитању и образовању - навео је Небојша Шаиновић, психолог из „Отахарина“.
Татјана Јунузовић, национална координаторка „SORI“ пројекта њемачке Владе, кога реализује GIZ (Њемачко друштво за међународну сарадњу) у БиХ, истакла је да је просјачење велики проблем на простору БиХ.
- Покушавамо да кроз Радне групе дамо допринос за рјешавање овог проблема, да бисмо помогли дјеци, али и стручњацима који раде са дјецом  у Дневним центрима - навела је Јунузовићева, додајући да пројекат „SORI“ пружа подршку за све осјетљиве групе дјеце, укључујући ромску и дјецу у ризику.