Документи

Вијести

Незапосленост највећи проблем Ромкиња

2017-04-07

Поводом обиљежавања Међународног дана Рома, Градска управа и Удружење грађана за промоцију образовања Рома „Отахарин“ организовали су јавну трибину о теми: „Социо-еконoмски положај Ромкиња“.
Јавна трибина реализована је уз техничку и финансијску подршку Deutsche Gesellschaft für Internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH, у оквиру пројекта „Боља подршка пружалаца социјалних услуга социјално угроженим особама“.
- Након декаде Рома, од 2005. до 2015. године, настављено је са програмима помоћи овој популацији. Градска управа реализовала је седам прјеката везаних за ромску заједницу,  изграђено је преко 100 кућа и унапређена је инфраструктура у ромским насељима - навео је шеф у градском Одјељењу за друштвене дјелатности Љубиша Танацковић, додајући да Градска управа годишње издваја финансијска средства за помоћ ромској дјеци.
Жене Ромкиње су неравноправне чланице друштва, јер су дискриминисане на основу пола и мањинске припадности, сматрају у „Отахарину“.
- Највећи проблем Ромкиња тренутно је незапосленост, јер без посла не могу имати ни стабилну породицу, ни издржавати дјецу. Ромкиње које су запослене кроз програме запошљавања Рома, Министарства за људска права и избјеглице БиХ, престале су да траже азил у земљама Западне Европе, њихова дјеца се школују и потпуно су социо-економски интегрисане у друштво. С друге стране, Ромкиње које немају посао често наводе дјецу на просјачење - навео је предсједник Удружења Рома „Отахарин“ Драган Јоковић.
Он је истакао да градоначеник и Градска управа имају слуха за проблеме ромске популације, те да су у плану договори око покретања социјалног предузетништва и запошљавања Рома.
- Градска управа ће издвојити земљиште, а „Отахарин“ ће уз подршку GIZ-а и неких других организација покушати основати предузеће које ће запошљавати Ромкиње - најавио је Јоковић.
Према процјенама „Отахарина“ на подручју Бијељине тренутно живи око 1.000 Рома, а очекује се да ће се из иностранства вратити још око 1.500 припадника ове популације. Међународни дан Рома се обиљежава 8. априла и представља  дан прославе ромске културе и подизања свијести о проблемима с којима се Роми суочавају.


slika
slika
slika