Документи

Вијести

Успјешно одговорено на изазове у 2016. години

slika
slika

Одборници Скупштине Града Бијељина усвојили су данас извјештај о раду Градоначелника и Градске управе за 2016. годину.
- Прошла година била је веома турбулентна, с обзиром на то да је била изборна, а средином године смо имали и неуобичајену ситуацију у локалном парламенту са новом скупштинском већином и двовлашћем, односно дуплим начелницима на челу појединих одјељења. Упркос томе, успјели смо све изазове да превазиђемо и да Градска управа у претходној години одговори успјешно на све задатке, уз одговорно управљање с циљем квалитетног извршавања услуга грађанима - истакао је градоначелник Бијељине Мићо Мићић, образлажући Извјештај и додајући да је један од проблема у прошлој години био и пад прихода у четвртом тромјесечју.
Примјена Стратегије развоја Града биће настављена и у 2017. години, а главни приоритети ће бити заштита од поплава, повећање запослености,  побољшање комуналне инфраструктуре, као и унапређење квалитета услуга грађанима.
- Имамо добру сарадњу са Министарством пољопривреде, водопривреде и шумарства Републике Српске и надам се да ће пројекти заштите од поплава бити реализовани према договореном плану. Ове године ћемо почети регулацију корита ријеке Јање, за шта имамо донаторску подршку од Турске амбасаде. Обезбијеђена је и пројектна документација за Дрински насип, а у току је експропријација земљишта на планираној траси насипа. Надамо се да ће, уз подршку Владе Републике Српске, у догледно вријеме почети изградња и овог насипа, с обзиром на то да су обезбијеђена средства од Свјетске банке - изразио је своје очекивање Мићић.
Градска управа улаже велике напоре да у оквиру својих надлежности, створи предуслове за отварање нових радних мјеста.
 - Претходних година смо максимално скратили и поједноставили административне процедуре за пословну заједницу, а сада смо посвећени реализацији концепта пословно-индустријских зона. На ободу Бијељине одмакли су радови на изградњи инфраструктуре у Пословно-индустријској зони II у којој је већ скоро тридесет инвеститора купило парцеле. Они имају обавезу да за двије године почну изградњу производних објеката и реално је очекивати да за неколико година покрену пословну активност и запосле нову радну снагу - сматра Мићић.
Градоначелник је, такође,  истакао да је градски Одсјек за локални економски развој и европске интеграције у претходној години реализовао велики број пројеката, а да ће у овој години, на основу пројеката „Унапређење услова пословања у регији Бијељина“ (који спроводи УНДП, а финансира Европска унија)  и "Унапређење пословног окружења сјевероисточног дијела Републике Српске" (финансираног од стране домаћих финансијских установа, Владе Републике Српске и УНДП) бити обезбијеђено преко 300.000 КМ за побољшање инфраструктуре у Пословној-индустријској зони.
Такође, осим ових, међународни донатори су одобрили и пројекте који имају за циљ развој локалне заједнице: пројекат “ЦОТОН“ (програм „Прилика ПЛУС“,  кога подржава Влада Швајцарске) и трогодишњи пројекти „Јачање улоге мјесних заједница у БиХ" (донатори владе Швајцарске и Шведске, имплементатор УНДП) и „Локални интегрисани развој“ (донатор Европска Унија, имплементатор УНДП).
Од важнијих одлука, које су данас усвојили одборници, издваја се нови Статут града Бијељина, који је усклађен са новим Законом о локалној самоуправи Републике Српске, а према коме у градској администрацији нема вишка запослених радника.