Документи

Вијести

Фестивал основаца-луткара премијерно у Бијељини

slika
slika

У Народној библиотеци „Филип Вишњић“ у току је први Фестивал луткарства и видео-презентације књиге „Лутвид фест“.
Фестивал је први пут организован у овој установи културе, а одржава се у оквиру обиљежавања Свјетског дана књиге.
- За пет дана, колико Фестивал траје, пројекцијама видео-презентацијa књигa и луткарским представама, представиће се ученици четири основне школе. Књиге су извучене жријебом, а ученици су са својим наставницима написали сценарио и шест мјесеци радили на њему под надзором професионалног луткара Богдана Симића. Оно чиме смо се водили припремајући луткарски фестивал је популаризација књиге и читања - навео је директор библиотеке Јован Цвјетковић.
Он је истакао да ће приликом гласања за „Награду публике“ у оквиру Фестивала, право гласа имати само чланови Библиотеке.
- Публика може да гласа сваки дан од 15:00 до 20:00 часова, а осим Награде публике, предвиђене су и награде за најбољу представу, најбољи сценарио, сценографију и најбољу лутку - појаснио је Цвјетковић.
Стручни жири већ је прегледао све видео-трејлере, видео-презентације књига и донио одлуку која ће бити презентована у петак, 28. априла.
Предсједник стручног жирија Фестивала Богдан Симић истакао је да су учесници „Лутвид феста“ аматери у овом послу, те да би публика требало да има на уму да су представе настале из велике љубави према умјетности.
Публици су се први представили ученици Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ представом по мотивима из књиге „Зое, девојчица са врха солитера“ Ане Ђокић Понграшић. Другог дана фестивала књигу „Чудесна лутка Таијоко сан“ Бошка Ломовића су представили ученици ОШ „Вук Караџић“. „Мартину велику загонетну авантуру“ Уроша Петровића у сриједу, 26. априла, представиће основци из ОШ „Свети Сава“, а „Судбина једног Чарлија“ Александра Поповића на репертоару је у четвртак, 27. Априла у извођењу ученика ОШ „Јован Дучић“. Проглашење побједника и уручење награда је заказано за 28. април.