Документи

Вијести

Завршен пројекат стамбеног збрињавања Рома

slika

На подручју Бијељине завршена је санација свих 47 стамбених објеката у оквиру Пројекта "Roma action (RA)-подршка социјалном укључењу рањивих ромских породица у подручјима погођеним поплавама путем обезбјеђивања стамбених јединица и социо-економских мјера са активним учешћем државних и локалних власти и других интересних група".
Пројектом, који подразумијева реновирање 140 кућа у БиХ, укључујући и Бијељину, укупне вриједности преко два милиона конвертибилних марака, обухваћене су куће најугроженијих вишечланих ромских породица, у оквиру пројекта Европске уније, а у сарадњи са аустријском хуманитарном организацијом „Хилфсверк“, међународном невладином организацијом "АСБ" и ромским удружењем „Кали Сара“.
Основни циљ пројекта је подршка имплементацији Акционог плана БиХ за рјешавање проблема Рома у области стамбеног збрињавања, путем изградње и обнове стамбених јединица за социјално најугроженије породице.
У Бијељини је 12 стамбених објеката завршено у децембру, а остатак током априла, јер су радови који су требали бити извођени у јануару одгођени због временских непогода.
За ове сврхе је из градског буџета издвојено 60.000 КМ, а укупна вриједност пројекта на подручју Бијељине је око 530.000 КМ.
Од 47 стамбених објеката 43 обновљене куће су у Бијељини, а четири у Јањи.
У оквиру Пројекта биће извршени и прикључци на електродистрибутивну и водоводну мрежу, за објекте чији власници имају грађевинску дозволу или су поднијели захтјев за легализацију.