Документи

Вијести

Ризница знања у Епархији зворничко-тузланској

slika
slika

Епархијска библиотека, у сједишту Епархије зворничко-тузланске у Бијељини, са око 30.000 наслова, прва је црквена библиотека у Републици Српској отворена за јавност.
Библиотечку грађу чини око 23.400 монографских публикација и 4.175 серијских публикација, а од изузетног значаја је фонд Старе и ријетке књиге, који представља својеврсно свједочанство о историјском континуитету постојања српског народа на овим просторима. У њега улази око 1.200 јединица, међу којима су рукописне и штампане књиге и серијске публикације настале до краја 19. вијека.
Најстарија рукописна књига у овој библиотеци је „Октоих“ који је на основу водених знакова датован у четврту деценију 15. вијека, док је међу инкунабулама најстарија „Октоих првогласник“ штампан на Цетињу 1494. године, у штампарији Ђурђа Црнојевића, првој у српским земљама.
- Формирање данашње библиотечке грађе трајало је кроз цијели деветнаести и двадесети вијек. У библиотечки фонд Библиотеке су ушле књиге које су некада припадале Библиотеци Митрополије зворничко-тузланске, дјела из личних библиотека митрополита и епископа зворничко-тузланских, а књиге су прибављане и куповином, односно путем поклона - навео је библиотекар Немања Ерак.
Библиотека Епархије зворничко-тузланске је до 2016. године била интерно-црквеног карактера, а када је завршен попис библиотекачке грађе Библиотеке је у јануару 2016. године отворена за јавност.
Рад Епархијске библиотеке  прилагођен је свјетским стандардима у библиотекарству, а с обзиром на то да се у данашње вријеме ријетко гдје отварају библиотеке, овако организована црквена библиотека има посебан значај јер је до сада веићина оваквих библиотека било затвореног типа.
Библиотека Епархије зворничко-тузланске у Бијељини, која од 26. јануара 2016. године има статус јавно-специјалне библиотеке, отворена је за посјетиоце, љубитеље духовне ријечи и науке, радним данима од 8.00 до 16.00 часова.