Документи

Вијести

Основци и средњошколци одушевили бијељинску позоришну публику

2017-05-02

Прошле седмице у Бијељини су одржана два позоришна мини-фестивала на којим су најкреативнији и најважнији дио посла одрадили ученици основних и средњих школа.

Средњошколци су већ успоставили традицију одржавања свог позоришног фестивала „Удахни културу“ и ове године су по трећи пут изашли на позорницу Центра за културу „Семберија“. Своје глумачко умијеће су приказали ученици Гимназије „Филип Вишњић“ из Бијељине, Средње стручне школе из Јање, Пољопривредне и медицинске школе, као и гости из Средњошколског центра „Петар Кочић“ у Зворнику.

Жири је за најбољу представу прогласио представу „Живот без почетка“ коју су извели ученици Пољопривредне и медицинске школе који су уједно и аутори текста. За најбољег глумца и глумицу, проглашени су ученици Гимназије „Филип Вишњић“ Ђорђе Мирковић и Ведрана Тодоровић, који су играли у представи "Пола-пола", по тексту Милена Богавац. Побједници фестивала, добили су могућност да своју представу поново изведу пред публиком Центра за културу, али и путовање на неку од позоришних представа у Београду. Јањански средњошколци су добили похвалу жирија под називом „Моменат изненађења“, а похвалу жирија за најкомичнији моменат Фестивала добио је Андрија Андрић из Зворника.

Упоредо са средњошколцима, у Народној библиотеци „Филип Вишњић“, њихови нешто млађи другари су имали свој први Фестивал луткарства и видео-презентација књиге - „Лутвид-фест“. Основци су, уз своје наставнике, као и менторе, луткара Богдана Симића и магистра драмских и аудиовизуелних умјетности Душана Тузланчића, показали своја умијећа у луткарским представама, сваки пут у сали у којој се тражило мјесто више.

За најбоље су проглашени ученици Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ који су извели представу по мотивима књиге „Зое, девојчица са врха солитера“, аутора Ане Ђокић Понграшић. Њима је припала и награда за најбољу лутку, док је награда за најбољу сценографију, додијељена Основној школи „Јован Дучић“. Ученици школе „Свети Сава“, добили су награду за најбољу видео-презентацију књиге, али и најбољи сценарио, док су ученици Основне школе „Вук Караџић“ награђени за најбољи плакат и избор музике. Побједници су награђени путовањем на луткарску представу у Београд, док су сви учесници награђени излетом у манастир Тавнa.

(Фотографије: Бијељина данас и РТВ Слобомир)


slika
slika
slika
slika