Документи

Вијести

Почеле Мајске музичке свечаности

2017-05-10

Хорски фестивал „Мајске музичке свечаности“ вечерас је свечано отворен концертом Хора „Србадија“ у Центру за културу „Семберија“.
Организатор 16. фестивала је Српско црквено пјевачко друштво „Србадија“, а у наредна четири дана у такмичарском дијелу наступиће 30 хорова, као и ансамбала који изводе традиционалну музику, међу којима је и девет дјечјих хорова. 
У петнаестогодишњем трајању, на овом Фестивалу учествовало је око 600 хорова и најмање 27.000 хорских пјевача, а ове године наступиће хорови из Србије, Републике Српске, Федерације БиХ и Аустрије, са више од 1.000 умјетника.
Диригент Хора „Србадија“ Десанка Тракиловић је истакла да о квалитету фестивала најбоље свједоче бројни велики музичари данашњице који учешће на „Мајским музичким свечаностима“ наводе у својим биографијама.
Она је указала и на значај квалитетног оцјењивања на Фестивалу, које је потврђено чињеницом да се хорови из региона годинама одазивају и враћају на ово такмичење. 
- У овој години обиљежава се и 25 година од обнављања и успјешног дјеловања СЦПД „Србадија“, који је и даље најбоље пласирани хор са ових простора, на Свјетској ранг листи хорова - подсјетила је Тракиловићева.
Хорови ће се на Мајским музичким свечаностима такмичити у седам категорија - мјешовити хорови, мјешовити камерни хорови, црквени хорови, мушки хорови, женски хорови, дјечији хорови и фолклор, а у оквиру Фестивала биће одржано и такмичење соло пјевача. 
Бијељинска Градска управа и ове године је подржала једну од најзначајнијих културних манифестација у Граду.
Догађаји врхунског квалитета попут Мајских музичких свечаности су важни за друштвени развој и културни идентитет локалне заједнице. Нашем Граду је част да буде домаћин хорским умјетницима. Организаторима честитам на успјешној организацији, гостима Бијељине угодан боравак, жирију да има тежак посао избора најбољих хорова, а публици да ужива у наступима „Србадије“ и гостујућих хорова – поручио је Милан Лазић из Одјељења за друштвене дјелатности, обраћајући се име Градске управе. 

(Фотографије: Инфо Бијељина)


slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika