Документи

Вијести

Омаж Харију Џексону на Градском биоскопу

slika

На зиду Градског биоскопа у Бијељини осликан је мурал са ликом једне од урбаних легенди Семберије - Харија Џексона, фотографа, сценаристе и режисера вестерн филмова. Ово умјетничко дјело настало је у оквиру акције „Април мјесец чистоће“, која има за циљ уређење и уљепшавање града. 
Аутор мурала Данијел Вујановић истиче да је својим дјелом желио да упути својеврсну поруку младима да човјек може да испуни своје снове, као што их је испунио овај градски особењак и заљубљеник у каубојске филмове.
Хари Џексон рођен је 1944. године у Тетову под именом Аљош Мусли, а са породицом се као дјечак доселио у Бијељину. У Бијељини је имао фотографску радњу „Вестерн“, а зарађени новац улагао је у снимање каубојских филмова. Сви филмови су настајали у семберској равници и побрђу Мајевице, а Хари је, захваљујући својим вјештинама импровизације, постао познат у цијелој некадашњој Југославији.
Емир Кустурица је о њему снимио документарни филм који му је представљао улазницу на филмску академију у Прагу, а Хари је имао запажену улогу у филму „Мирис пољског цвијећа“ Срђана Карановића.