Документи

Вијести

Двадесет пета година од страдања војника у Тузланској колони

2017-05-15

Служењем парастоса и полагањем цвијећа на спомен-костурницу на Градском гробљу у Пучилама, у Бијељини је данас одата пошта припадницима Југословенске народне армије страдалим прије 25 година у „Тузланској колони“, на почетку грађанског рата у БиХ. Тада су војну колону која је, по договору излазила из Тузле, напале муслиманске паравојне снаге, које су убиле 59, а раниле 44 војника.
- Правда је спора, али, надамо се да је достижна. Ипак, мене лично обесхрабрује то што чак ни Суд у Београду није био у ситуацији да процесуира несумњиво одговорног човјека за страшне злочине - навео је генерал Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске обраћајући се након парастоса.
Учесник Тузланске колоне Славко Новаковић  истакао је да је немогуће да институције БиХ, Србије и Републике Српске 25 година нису могле довести до краја овај предмет.
- Истина нам треба како због оних што су страдали, тако и због генерација које долазе. Апелујем на најодговорније да овај предмет заврше и да истина изађе на видјело, јер је то увод у помирење - поручио је Новаковић.
Градоначелник Бијељине Мићо Мићић истакао је да је ова годишњица страдања војника још једно болно сјећање на недужне људе који су изгинули, а да за то нико још није одговарао.
- Шта су коме скривили никоме од нас овдје ни до данас није јасно, јер су се мирно повлачили из града у којем су до тада мирно живјели и служили војни рок. То су били војници који су нападнути без могућности да се бране, а хтјели су само да изађу из Тузле. Њихово страдање је уцртано у темеље стварања Репбилике Српске и због тога сви нивои власти морају помоћи њиховим породицама - скренуо је пажњу Мићић, додајући да страдање ових војника треба да буде још једна опомена да се не дозволи да се такви догађаји понове, не само нашем народу, него било којем народу који живи на овим просторима. 
Обиљежавању годишњице „Тузланске колоне“ у Бијељини је присуствовао и министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Миленко Савановић, који је истакао да у Тузли није дозвољено постављање спомен-обиљежја, те да безбједносна ситуација није била прихватљива, због чега је ове године тамо изостао помен.
- Када нам дозволе да поставимо спомен-обиљежје и када наши свештеници буду могли безбједно отићи тамо и одржати вјерски обред, ми ћемо се вратити на мјесто злочина у Тузлу и тамо обиљежавати годишњицу страдања недужних војника - поручио је Савановић.

 


slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika
slika