Документи

Вијести

Годишњица поплава у Семберији

slika

Семберију су у мају 2014. године погодиле поплаве незабиљежене у досадашњој историји. Водена стихија је нанијела огромну штету на приватној и јавној имовини, чији износ је процијењен на преко 390 милиона конвертибилних марака, или око десет годишњих буџета Града Бијељина. Водостај ријеке Саве у Рачи достигао је историјски максимум од 950 центиметара, а Савски насип је пробијен на пет мјеста. Поплављено је било 30.500 хектара земљишта , односно, око 40 одсто територије Града, евакуисано је 10.000 становника, од којих је 1.500 било смјештено у колективне центре, али, срећом, није било људских жртава ни епидемија, упркос топлом времену. Ванредно стање је проглашено 14. маја и трајало је све до 14. јула.
Поводом треће годишњице ове катастрофе, градоначелник Бијељине Мићо Мићић осврнуо се на активности на отклањању штета, односно, спречавању нових поплава.
- Уз огромну помоћ народа Семберије, као и других општина и градова у Републици Српској и Федерацији БиХ, структура Цивилне заштите, специјализованих тимова из БиХ, али и Италије, Турске, Словеније и Велике Британије, хуманитарних организација, братских градова и других хуманих људи, успјели смо да се у тим данима изборимо против стихије. У времену послије повлачења воде, санирали смо највећи дио оштећене и уништене имовине. Најзначајнија помоћ је обезбијеђена путем ваучера. Од изузетне важности била је помоћ и донатора из земље и иностранства – Европске Уније, УНДП-а, невладиних организација. Захваљујући донаторима, обновљена је 871 кућа, од којих је само у Балатуну нови кров над главом добило двадесет породица. Укупно је изграђено преко 30 стамбених објеката, а из темеља је потребно изградити још 41 кућу – најавио је градоначелник Мићић.
Значајна је била и донаторска помоћ у виду пластеника, вјештачког ђубрива, сјеменског материјала и другог материјала у вриједности од преко 1,5 милиона КМ.
У циљу заштите од поплава, одмах након поплава поправљен је Савски насип и проширен од старог до новог граничног прелаза у Рачи.
- Израђени су пројекти регулације корита ријеке Јање и канала Дашница, а у 2016. и до краја 2017. године биће издвојено око 1,1 милион конвертибилних марака за експропријацију земљишта на траси регулације канала и изградње насипа. Преко Амбасаде Турске је обезбијеђена донација од четири милиона КМ за регулацију корита ријеке Јање. Поред овог, слиједи уређење канала у Модрану и Глоговцу, као Мајевичког ободног канала – најавио је градоначелник Мићић.
Мићић је истакао да је најважнија изградња Дринског насипа на који се чека деценијама.
- Кредит свјетске банке је добијен, пројекат је направљен, тренутно се ради на експропријацији земљишта. Поред више од милион КМ за експропријацију земљишта обезбијеђених на нивоу Града, милион КМ је добијен од Фонда солидарности, али да би се први дио насипа реализовао недостаје још милион КМ – упозорио је градоначелник Мићић.