Документи

Вијести

Почела регулација корита Јање

2017-08-10

Данас је у Јањи озваничен почетак радова у оквиру треће фазе регулације корита ријеке Јање, за шта су средства обезбијеђена захваљујући донацији Турске амбасаде, односно Турске агенције за сарадњу и координацију „Тика“, од преко четири ми лиона конвертибилних марака.
Ова фаза регулације обухватиће корито Јање у дужини од око 900 метара - од моста у центру Јање на путу Бијељина-Зворник, низводно до изласка из базена Јање. Извођач радова  је фирма „Џеко“ из Сарајева, а рок за завршетак радова је 18 мјесеци. Уз урачунати порез на додатну вриједност, процијењено је да ће овај дио пројекта коштати 4.700.000 КМ.
Азем Алетовић, предсједник Савјета Мјесне заједнице Јања, истакао је да је регулација корита ријеке Јање од великог значаја за, не само за Јању, већ и за читаво подручје Града Бијељина.
- Ријека Јања поплавила је 2014. године велики дио Града Бијељина што је проузроковало огромне штете многобројним домаћинствима и привредницима. Надамо се да ће изградњом система за заштиту од поплава наши грађани бити трајно заштићени - изразио је увјерење Алетовић.
Прва и друга фаза  пројекта обухватаће дио од ушћа ријеке Јање у ријеку Дрину, до моста на путу Бијељина-Зворник. Ова дионица, дужине око 1.800 метара, биће финансирана од кредита Свјетске банке и биће дио ширег пројекта изградње Дринског насипа. Четврта фаза - од изласка из насеља Јања, узводно до ушћа потока Јањица у ријеку Јању, обухвата површину од око 3.950 метара квадратних, коштаће око пет милиона КМ, а биће финансирана средствима из ИПА фондова.
- Уређење корита ријеке Јање је велики пројекат за наш Град и кад га завршимо заштитићемо Семберију од поплава, а наши грађани ће моћи да одахну. Oво јесте скуп пројекат, али га морамо реализовати, јер је заштита од поплава услов нашег опстанка на овом подручју - био је јасан градоначелник Мићић. 
Градска управа реализује поступак експропријације земљишта за потребе овог пројекта, а поред средстава из градског буџета, дио средстава за ову намјену обезбиједила је Влада Републике Српске. 


slika
slika
slika
slika