Документи

Вијести

Републици Српској потребна већа децентрализација

2017-09-13

У организацији ОЕБС-а, на Јахорини је одржана конференција НАЛАС-а (Мреже савеза општина и градова Југоисточне Европе) на којој се дискутовало на тему алата и система за контролисање децентрализације.
- Градовима и општинама у Републици Српској, а вјероватно је тако и на нивоу ФБиХ, треба већа децентрализација, односно, алати и закони који ће је обезбиједити. Добар примјер успјешне децентрализације је расподјела прихода од пореза на додатну вриједност (ПДВ) који, када се уплати, већ сутрадан буде на рачунима локалних заједница. С друге стране, преношење надлежности често није праћено финансијским механизмима за њихову примјену, што зависи од добре воље виших органа власти - навео је градоначелник Бијељине и предсједник НАЛАС-а Мићо Мићић, који је и потпредсједник Савеза општина и градова Републике Српске.
Иако се сваке године повећава наплата ПДВ-а, ипак на рачунима локалних заједница све је мање прихода од ових ставки, јер Закон дефинише да се од ПДВ средстава прво намирују заједничке инстутуције БиХ, а затим спољни дуг ентитета који је све већи.
- Република Српска се задужује, али од тога корист имају само поједине локалне заједнице, док дуг враћамо сви - критиковао је Мићић.
Посебну потешкоћу представља и накнада за коришћење привредних богатстава општина, која је, такође, законска обавеза, али се не поштује на прави начин.
- Највише користи имају општине које имају руднике, па је највећа накнада у Гацку и Угљевику, док накнада од искоришћавања шума није ни редовна ни одговарајућа, као што је примјер у општини Чајниче - појаснио је Мићић, додајући да један од циљева децентрализације треба да буде остваривање прихода локалних заједнице од коришћења природних ресурса којима располажу.


slika
slika
slika